Universeum i Göteborg – ett besök i naturvetenskapens tecken

Natur och naturvetenskap är ju så mycket mer än skog, hav och fjäll även om det kanske är det som ligger mig varmast om hjärtat. På Universum, som vi besökte i Göteborg under mellandagarna, fick vi möjlighet att leka loss och upptäcka naturvetenskapen på riktigt nära håll!

Universeum – ett jättemuseum!

Universeum är lite av en blandning av Science Center och djurpark. Här berättas det om naturen med en bit av den på plats, du står typ mitt i den. Här finns avdelningar som berättar om fjällvattnets väg mot havet, regnskogens liv, kroppens underligheter, rymdens mysterier och kemiska ämnens reaktioner med varandra. Det är bara några exempel för såklart finns här ofantligt mycket mer och spännande är det!

barn som tittar genom en vattenkikare
Vattenkikare – en skoj manick för att se bättre under ytan från ovan.
bävrar vid bäverbo
Imponerande att bävrar i plast kan bygga så fina bon av riktiga pinnar.
dykare i akvarium
Arten kallas Djurvårdare med fönsterskrapa och återfinns i alla större akvarier.

Från fjällbäck till tropisk djungel

Kasten kan vara tvära på Universeum. Ena stunden står man och huttrar vid en fjällbäck och i nästa står man med ylletröjan under armen och svettas i regnskogen. Jag minns mycket via dofter och fysiska känslointryck och det blir extra tydligt på ett museum med så olika miljöer. Att få en liten hint om hur det kan kännas att stå vid en riktig liten fjällbäck eller en riktig djungel är så häftigt på den här typen av museer. Jag gillar det så himla mycket.

djungel på universeum i göteborg
Hur är det möjligt att se så mycket djur utan att en enda fastnar på bild?
gröna blad i djungeln
Så grönt att man nästan blev bländad.

Museinörden i mig blir lycklig

Jag är pedagog i lite olika verksamheter till vardags. Förutom i sammanhang med friluftsliv hittas jag även i pedagogiska verksamheter i förskola och på museum. Museer ligger mig alltså väldigt varmt om hjärtat och det är nog den där pillriga, nyfikna, undersökande och vetgiriga personen i mig som får gå bananas där.

För allt som oftast är museer vi besöker baserade på upplevelser med alla sinnen. Museer fyllda med monter efter monter med bara texter, bilder och inglasade föremål går bort för oss, de är inte roliga. Men på Universeum i Göteborg, där får man pilla, undersöka och testa med nästan allt, helt underbart!

två barn leker med en badboll
Experiment lockar människor i ALLA åldrar.
barn experimenterar med en badboll
Alltid lika spännande och se hur mycket man kan vinkla luftstrålen utan att bollen faller i golvet.

Kemilabbet – en plats för experimentlystna

Periodvis görs det en hel del experiment här hemma i köket och i badrummen. En del lyckade, en del mindre lyckade. Att få besöka Universeums kemilabb var det därför fler än en som var sugen på.

För att kunna hålla en säker experimentmiljö i Universums labb är det inte som vilken hands-on-station som helst. Vid fasta tider under dagen kan man, om man har en biljett (som hämtas 15 min innan) och är över 3 år få komma in och under ledning av en museivärd få prova på att göra ett förbestämt experiment.

Barn mellan 3 och 9 år ska ha med sig en vuxen och när vi var där fanns två experiment, ett för äldre (barn över 9 år) och ett för de yngre. Smart grej för att kunna välkomna en bred åldersgrupp

En RIKTIG labbsal.
Periodiska systemet med pedagogiska små bilder. Pedagogen i mig gör tummen upp.
kemilabbet på universeum
Spännande utveckling av experimentet regnbågsröret.
experimentet regnbågsröret
Tadáaa! Vätskor med olika densitet (och olikfärgade med hushållsfärg) lägger sig i olika skikt.

Riktiga labbsaker!

När man släpps in i labbet får man börja med att ta på sig en riktig vit labbrock, spännande bara det! Sen är det riktiga labbsaker som skyddsglasögon, pipetter och bägaresöm som man får använda. De där skyddsglasögonen verkade för övrigt (enligt ett av barnen) vara det mest viktiga att få ha på sig, trots att vi ”bara” skulle få en bägare att skumma över. Att för första gången få vara i en labbsal med alla laborationsaker runtomkring verkade onekligen väldigt spännande. Märkligt hur snabbt vi vuxna tappar bort den där spännandekänslan egentligen.

experimentet den skumma bägaren
Materialet till experimentet Den skumma bägaren.
Vi lyckades! Den skummare som bara den!
diskning efter experimenterande
Disk och städning ingick såklart i experimentstunden.

Kroppen, knoppen och glass av flytande kväve

När experimentstunden var slut och allt labbmaterial var diskat och undanställt gick vi vidare till avdelningen om kroppen. Här finns information att läsa, höra, känna och prova, såklart. Hur länge orkar man hänga hängandes med båda händerna i en stång? hur ser kroppen ut inuti? Vilka näringsämnen behöver vi? och vem reagerar snabbast och släcker flest lampor på 1 min? Det och ungefär oändligt mycket mer om vår kropp, dess förmågor, behov och funktioner finns att upptäcka.

jättestort pussel med kroppen
Hur var det nu, lungor eller tarmar överst?
glasstillverkning med flytande kväve
Det här var sååå coolt! Museivärdarna gjorde glass av grädde, socker, kakao och flytande kväve.

Vill du läsa mer om Universeum, dess öppettider och vad där finns att äta, göra och upptäcka har de en väldigt fin och informativ hemsida!

Universeum

Lämna gärna en kommentar!

%d bloggare gillar detta: