Astrid Lindgrens värld – i ”grannbyn” Vimmerby.

Den senaste tiden har jag varit så uppslukad av hösten och all planering inför dess utbildningar i utepedagogik att jag kommit av mig med att berätta om min sommarminnen! Nu börjar jag få styrsel igen så i detta och ytterligare några inlägg under hösten kommer jag berätta om några av alla vår sommars fina minnen. Idag handöar det om Astrid Lindgrens värld!

Sagosparkernas sagopark

Astrid Lindgrens värld i Vimmerby är en fantasiskt fin upplevelsepark för barnfamiljer och andra sagointresserade. Det så otroligt välgjort och fint och vi är så glada att vi bor nära. Så en dag i somras när vi hade kompisbesök hoppade vi på tåget hemma i byn, åkte två stationer och steg av precis utanför entrén. För Astrid Lindgrens värld har såklart en egen tågstation.

Astrid Lindgrens Världs egna tågstation – så himla smidigt!

Vad är Astrid Lindgrens värld?

För er som inte varit på Astrid Lindgrens värld så är det en stor upplevelsepark med miljöer, scener och föreställningar från Astrids sagor. Den ligger såklart i hennes hemstad Vimmerby  och får besök av enorma mängder besökare från hela Europa varje år. Jag förstår verkligen varför.

Begreppet upplevelsepark kanske förknippas med högt tempo och maxade intryck från höger och vänster men detta är något annat. Visst finns här otrolig mycket att se, göra och uppleva men här upplever jag inte tempot så högt. Allt i parken är utomhus och otroligt väl producerat för att ge en känsla av att man faktiskt är i de sagor som Astrid en gång skrev. Det är verkligen en upplevelse.

Mattisborgen

En av parkens sagomiljöer är Mattisborgen. Den och dess invånare verkade fascinera besökarna med lite skräckblandad förtjusning. Många barn hade en vuxen i handen när de gick fram till rövarna som efter föreställningen stannade kvar, sjöng och pratade med besökarna.

Rövarna såg såklart snälla ut men med medeltida kläder, ruffsigt hår och vildvuxet skägg fick de många skeptiska blickar från nyfikna barn. Att stå några meter från en rövarkör som klämmer i från tårna är en speciell känsla som ger minnen för livet.

Ronja, Lovis, Mattis och rövarna.
Den imponerande Mattisborgen som tom går itu under åskvädret – precis som i sagan.

Pippis Villa Villekulla

Fler gånger varje dag spelas det teatrar i de olika sagomiljöerna. Pippiteatern vi såg under vår dag var om när poliserna Kling och Klang ska hämta Pippi för att ta henne till barnhemmet. Trots att de allra flesta både barn och vuxna vet exakt hur berättelsen går är det lika fantastiskt roligt att se varje gång. Att Pippi lurar upp poliserna på taket och sen tar undan stegen är ju genialiskt varje gång!

Pippi hittar såklart på maxat med bus under föreställningarna.
Det är alltid mycket folk som vill se teatern men det är gott om plats.
Hoppetossa med kapten Långstrump på väg in på scen.
Kapten Långstrump – Pippis pappa.

Att få snickesnacka med Kling, Klang och Prussiluskan

Poliserna Kling och Klang samt Prussiluskan är några av de skådespelare som när de inte agerar på ”scenerna” rör sig runt i parken och pratar med besökarna. Det här tycker många barn (och vuxna också kanske?) är vansinnigt roligt och ett riktigt bra koncept för att skapa riktigt minnesvärda upplevelser. Hur ofta får man annars chansen att hänga lite och snickesnacka med Kling och Klang liksom?

Så himla rolig bild – skådisarna bjuder verkligen på små privata föreställningar.

Den småländska maten på Astrid Lindgrens värld

Är du sugen på hamburgare, pommes, donuts och sockervadd blir du kanske besviken över maten på Astrid Lindgrens värld. För här är det vällagad mat med kvalité i stil med köttbullar, raggmunk, äppelgratinerad falukorv, ostkaka och så vidare som gäller i resturangerna. Inget snabbkrafs alltså. Mat med hög kvalité som kan förväntas gå hem hos besökare i alla åldrar är något de satsat mycket på och det märks. En stor tummen upp för det från mig!

Småländsk ostkaka med jordgubbssylt – himmelskt gott!

Alla små fina hus och roliga lekparker

Förutom de sagolika sagomiljöerna finns det lekparker och miniatyrhus på Astrid Lindgrens värld. Ett Vimmerby i miniatyr som det såg ut när Astrid växte upp finns uppbyggt och tittat man in i ett av husen ser man scenen då Emil rider in på ett kalas med Lukas.

Som om det inte skulle vara nog att få leka i sagomiljöerna så finns det många fina lekplatser och små skogsdungar att leka i runtom i parken. En inte-nudda-mark-bana, lekfontäner och mycket annat finns att sysselsätta sig med för den som har mycket spring i benen.

Lekplatserna i parken är såklart också väldigt fina.
Så vackert, gulligt och magnifikt på en gång.
Miniatyr-Vimmerby
Så galet fint.

Emils Katthult

Emils Katthult är enormt populär hos besökarna. Som i alla de andra sagomiljöerna får man, när det inte är föreställning, leka loss där. Man får gå in i husen, dasset där pappa Anton blir inlåst och snickeboa där alla trägubbar blir till. Så himla roligt!

För ett barn är det nervkittlande att på riktigt få gå runt och uppleva Emils hem och gård precis som de är i sagorna. Ibland stannar skådespelarna dessutom kvar efter föreställningarna så barnen får prata med dem. Oj så spännande!

En Emil-klassiker, soppskålen.
Emil och hans familj på väg till Mariannelund för att få loss honom ur soppskålen.
Emils fina nordsvensk Lukas gick såklart och betade vid Katthult.
Den där Emil asså …
När Ida hissades upp i flaggstången … hujeda mig.
Emil, Alfred och Ida betraktar fångsten i varggropen – kommandoran.
Tillbaka i Katthult efter att ha besökt doktorn i Marriannelund.

Djuren hjälper till att levandegöra sagorna

I en del av Astrid Lindgrens sagor har husdjur som kossor, hästar, höns och grisar en viktig del. De har därför fått små roller även på Astrid Lindgrens värld såklart. I föreställningarna är det hästar som agerar men i parken betar även får och kor. I en hönsgård i Katthult går även såklart Halta Lotta (som inte är ett dugg halt) för att ge extra liv åt berättelserna som spelas på gården.

Nu vet jag att det inte går att ha vilka djur som helst i en park med besökare så att ALV får detta att fungera är imponerande. Hästarna är helt otroligt vältränade, väldresserade och ser helcoola ut när de står på scen och väntar på att få agera. Det kan viftas med fanor, hojtas och härjas runtomkring dem men de följer instruktionerna de får och sköter sig på ett imponerande sätt. ,

Backstage.
Kossorna i Katthult var nyfikna på besökarna.
Lunchrast i fårhagen.

På äventyr med Bröderna Lejonhjärta

Sagomiljöerna kring berättelsen om bröderna Lejonhjärta är, om jag inte missminner mig, de senast byggda på Astrid Lindgrens värld. De är, precis som alla andra miljöer i parken sagolika, på riktigt. När man går i gränderna bland de vackra korsvirkeshusen i Törnrosdalen känns det verkligen som att man är i sagan.

Körsbärsdalen

Precis som i många av de andra sagomiljöerna finns här en integrerad scen, hela miljön är egentligen en stor scen. Eller två scener kanske jag ska säga, en i Törnrosdalen och en i Körsbärssdalen som ligger i anslutning till varandra. På båda scenerna spelas det teaterscener under högsäsong men det är i Körsbärsdalen som den stora föreställningen med Katla kan upplevas.

Hela byn och berget är scenen, på läktarna sitter man på konstgräs.
Fina, duktiga hästar, autentiska kläder och duktiga skådisar.
En miniföreställning med scenen då Jonatan ger sig av till Törnrosdalen.
Byborna i Törnrosdalen sjunger och dansar.
Tengils väktare kommer till byn.
Väktarna letar efter Jonatan och Skorpan.
Katla såg ganska snäll ut tycker jag.
Men hon lydde sin ledare som inte var så snäll.
Katla och elden.
Alla gömmer sig för att undkomma Katlas eld.

Fritt fram att leka i Skorpan och Jonatans hus

När det inte spelas teater i de olika sagomiljöerna är det ofta fritt fram att röra sig, leka, undersöka, och uppleva i dem. Man kan alltså gå och lukta på blommorna i de välskötta rabatterna runt husen, provsitta stolarna i Jonatan och Skorpans hus, stå och titta upp på den stora porten, klättra i Katlagrottan och strosa runt i byn som vilken bybo som helst.

Det är såklart på låtsas alltihop men det är verkligen så himla himla fint byggt, planterat och skött att det känns på riktigt. Det gör det lätt att framkalla sagomagin.

Det är svårt att tänka att dessa hus bara är ”sagohus”.
I Törnrosdalen växer såklart en massa rosor.
Den stora porten in i Törnrosdalen.
Alla fina planteringar alltså … sååå fina.
Fritt fram att leka loss!
Vill ha!
Den fina lilla bygatan i Törnrosdalen.
Hur kan man inte bli kär i alla dessa små hus?

Vill du läsa mer om sagoparken Astrid Lindgrens värld hittar du med info på deras hemsida

Astrid Lindgrens Värld

 

6 kommentarer

    1. Hahaha Så kul att du skriver att det alltid regnar i Vimmerby. För yepp, 70% av tiden gör det det! (uppvuxen där i 20 år) och varje gång jag och sambon åker för att hälsa på mamma och pappa…. så regnar det. haha

  1. Så fint inlägg 🙂 Och en rolig detalj. Han som är Mattis i Ronja Rövardotter har spelat Mattis i ja… sedan jag var 11 år tror jag. Och detta är 16 år! 🙂

    Och gud så fint dom har fått det med Bröderna Lejonhjärta. Har inte sett detta innan och hann inte besöka i år. Fin upplevelse ni fick 🙂

  2. Vilken mysig dag ni hade och så fint allt var uppbyggt. Vad bra att ni kan ta tåget dit så smidigt också.

Lämna gärna en kommentar!

%d bloggare gillar detta: