Jag fortsätter att dela med mig av allt det roliga lekmaterial jag har om naturen. Förra gången var det några sångkort (du hittar dem HÄR). Idag får du 10 uppdragskort att ladda ner och skriva ut!
Lite hjälp på traven.
Lite äldre barn i förskoleåldern, säg från tre, fyra år, som är vana att röra sig och leka i naturen, har ofta inga problem att komma på vad de kan leka där. Yngre barn och de som inte är lika vana behöver ofta hjälp att hitta på något roligt och spännande att engagera sig i. De här uppdragskorten passar då prima att göra tillsammans!
Hur använder man uppdragskorten?
Mina uppdragsort är skrivna som små enkla dikter på rim. Laminera eller plasta gärna in dem så de håller mer än 5 minuter. Sen är det bara att ta med dem ut, dra ett kort i taget, hjälpas åt att läsa vad som står på det och sen utföra uppdragen i dikten efter bästa förmåga.
Hur man ”drar” korten kan göras på lite olika sätt, till exempel såhär:
-barnen får själva dra fram ett i taget ur en påse (tygpåse funkar fint).
-korten läggs ut upp och ned på marken, på ett sittunderlag eller liknande där barnen får plocka ett i taget.
-du håller korten som en solfjäder och barnen får dra ett i taget ur handen på dig.
-du ger barnen ett kort i taget.
Vad som passar är olika från gång till gång, vilket/vilka barn som är med och kanske vad barnen önskar. Det där med att få vara med och påverka och bestämma är både roligt och viktigt för barn så detta är ett ypperligt tillfälle.
Att hjälpas åt.
Är man ute med icke läskunniga barn måste man förstås läsa uppdragen för dem, och kanske även hjälpas åt att lösa dem. Har man något eller några äldre barn som kan läsa med sig så kan de kanske bilda team med ett yngre barn för att lösa uppdragen tillsammans.
För att göra det svårare så kan man bestämma att kortet med uppdragsdikten stannar vid er utgångspunkt. Då måste man gå dit för att läsa varje ny delinstruktion och dessutom minnas den!
Den där utgångspunkten är bra att ha om man skickar iväg barnen i par eller grupp. De ska då komma tillbaka och visa upp vad de hittat, ge svaren på eventuella frågor eller göra de rörelserna om finns med i uppdragen. Ett tips är att ha någon form av ljus, enfärgad duk att lägga fynden på vid er utgångspunkt.
Lite svåra för lite äldre barn.
Utöver versionen med normalstor text och bilder har jag gjort en version med minitext, så de måste läsas med lupp. De bör också plastas in på något sätt så att de håller. I övrigt kan de användas precis som de andra uppdragskorten.
Äldre barn tycker kanske att dessa uppdrag är alldeles för lätta, då kan du såklart knåpa ihop egna, svårare uppdragsdikter att skriva ut och laminera!
Himla fiffigt!! Man kan ju få hjärnsläpp i skogen också. Då kan alla dina fina kort komma väl till pass. Kram
Ja de är jättebra för dem som vill ha lite nya idéer och variera sig ibland 🙂
🐱hälsar
Men vad snyggt! Det där skulle mina barn gilla, även om de kankse är lite stora för dem -man ska inte underskatta viljan att leka, liksom. Tack!
Tack Lisa! Att använda dem som är i miniformat och gömma dem så de måste leta efter dem först kanske gör det tillräckligt svårt så det blir roligt 🙂 Kanske kommer det fler uppdragkort snart, för äldre barn 😉
Så smart! Det där skulle min nästan-fyraåring som precis fattat vad rim är älska! Något hon också uppskattar mycket på förskolan (och som vi gjort hemma i skogen med) är att de först fick lära sig hur cirklar och trianglar ser ut och sedan gå ut i skogen och leta efter de formerna (runda löv, stubbar, stenar etc).
Vilken bra och kul idé! Tror verkligen den blir uppskattad och väl använd.
Jag hoppas verkligen det! Lagom tills man tröttnat på dessa 10 så servar jag med 10 nya 😉