I denna, den allra sista luckan i Lanclins julkalender, frågar jag mig om Jultomten verkligen kommer till alla barn på hela jordklotet idag? Dagen lucka handlar om de olika karaktärerna som genom historien och fram till idag har axlat det tunga ansvaret att levererar julklappar till alla barn i Sverige och Tyskland. Vem har varit och lämnar presenter hos dig i natt eller vem kommer och knackar på din dörr ikväll?
Jultomten
Jultomten som ”finns” i Sverige är en mix av den amerikanska Santa Claus och den gårdstomten (eller hustomte) som finns i vår folktro. Den amerikanska Santa Claus namn kommer för övrigt från nederländskans Sinterklaas som har starka kopplingar till St Nikolaus som firas här i Tyskland. Mer om honom och hur han firas skrev jag i Lucka 6.
Julbocken
Under 1800-talet i Sverige, i de borgerliga hemmen, gick julklappsutdelningen till
l ungefär som idag. Dock var det inte Jultomten som kom med dem utan vanligtvis någon som istället föreställde Julbocken. Julbocken bankade hårt på dörren innan den kom in och det tros vara en kvarleva från seden med att lämna anonyma julklappar. Det fanns både varianten med att slänga in vedträn med inte alltid så snälla julrim på när dörren öppnades och den trevligare varianten med att lämna en present vid dörren hos den man var kär i, knacka på och sen försvinna snabbt som blixten.
Att just bocken används som symbol i dessa sammanhang tror man har att göra med vår fornnordiska åskgud Tor. Hans vagn drogs av bockarna Tanngnjóstr och Tanngrisnir men hur de hänger ihop med julbocken är omdiskuterat. En annan teori är att användandet av en get som symbol har att göra med att man ofta slaktade en get till jul.
Krampus
Figuren Krampus framställs ofta lik en djävul. Han ska vara den läskiga delen av av duon St Nikolaus och Krampus. I Lutherska regioner är han istället en del i en duo med Christkind (jesusbarnet). Som många andra läskiga figurer används han till att hota och skrämma barn till att lyda, han kan nämligen straffa de barn som inte varit ”snälla”.
Krampus finns även i en svensk version. Innan 1800-talet förekom det en tradition kring jul i Sverige att ungdomar gick runt hos gårdarna och spexade och sjöng. En i gruppen var alltid figuren Krampus, gestalten med anor härifrån Tyskland. Denna var utklädd till bock och hade ibland en mask gjord av halm på sig. Som tack för sin lilla show fick ungdomarna mat och dryck till en fest i mellandagarna. Sakta förändrades traditionen och på 1800-talet hade den utklädda personen börjat dela ut julklapparna, ett jobb som senare Jultomten tog över.
Christkind
Här i södra Tyskland och även Österrike finns traditionen där istället för att Jultomten kommer på julafton så kommer das Christkind, jesusbarnet, med julklapparna. Det är denna tradition som i Sverige tillsammans med lussebruden blev en del av det lussefirande så som vi firar det nuförtiden. Här i Bayern skriver många barn önskelistor och skickar till Christkind eftersom att det är denne som kommer med julklapparna och inte Jultomten. I övriga Tyskland som är mer protestantiskt är traditionen med Jultomten (der Weihnachtsmann) ungefär densamma som i Sverige.
Jag önskar er en fin julafton!
När jag jobbade i Tyrolen firades det Klaubauf. En variant av Krampus tror jag. Kolla in Youtubeklipp från just den byn jag bodde i! https://www.youtube.com/watch?v=mswiCx8xK88
På Island finns 13 jultomtar som alla är lite elaka. De kommer ner från bergen en i taget, med början 13 dagar före jul. Efter jul försvinner de igen och då tänder man en eld. Deras föräldrar är två elaka troll som heter Gryla och Lebbaludi. Önskar God jul!
Islands kulturhistoria är vansinnigt intressant! Köpte lite böcker om deras sagor (på svenska) när jag var där 🙂