Den tyska arkitekten von Echwegen måste ha knaprat färgglada tabletter när han skissade på detta bygge för detta är bortom allt jag tidigare sett. Penapalatset är alltså ingen filmkuliss eller rekvisita på Disneyworld utan ett bygge signerat Kung Ferdinand II av Portugal under mitten av 1800-talet. Under vår resa till Portugal besökte vi palatset och fick plocka upp hakorna från marken fler gånger. Detta är nämligen som en palatsversion av Pippi Långstrumps Villa Villekulla kan man säga!
Det var alltså Kung Ferdinand II som lät bygga Penapalatset som sommarresidens. Ja ni hör ju, sommarresidens! Tjugo år gammal gifte han sig med Maria II och de fick elva barn tillsammans. Sju av dem blev vuxna och tyvärr dog Maria 1853 vid förlossningen då deras elfte barn föddes. Hon fick därför alltså aldrig se det otroligt vackra och fascinerande Penapalalatset i sin fulla färdigbyggda prakt 1854 då det stod färdigt.
Staten Portugal köpte Penapalatset 1889 och målade om det i dess ursprungliga färger som är gult och rosa-lila. Det sägs ha upprört många i lokalbefolkningen då de inte kunde tro att det var de starka färgerna som var de ursprungliga. Efter revolutionen år 1910 gjordes det om till museum och idag kan man som besökare gå runt och se stora delar av palatset, dess rum, torn och fantastiska utsikt. Palatset i Pena är sedan 1995 med på Unescos världsarvslista och är ett av Portugals mest besökta monument, fullt förståligt varför. Palatset är även med på listan över Portugals sju underverk, även det fullt förståeligt.
Inne i Penapalatset finns ett stort antal rum och salar som vart och ett hade ett användningsområde. Här finns rökrum, terum, telefonrum, läsrum med många flera, förutom de ”vanliga” rum vi är vana vid. Som sovrum, badrum och kök till exempel. Vad salen på bilderna ovan användes till minns jag inte men dekorationerna gick inte av för hackor. Kung Ferdinands inredningsdesigner kan inte ha förespråkat en minimalistisk stil i alla fall. Vackert och överdådigt, ja. Något för det som inte älskar att damma, nej.
Trots allt överdåd och de ofantligt rikt och dyrt dekorerade rummen och salarna så lyckas museet förmedla en känsla av att det faktiskt har bott och arbetat riktiga människor här en gång i tiden. Detaljer som böcker och glasögon på nattduksbord, grönsaker i köket och bilder på de som bott här gör att det känns som att de bara en dag försvann och aldrig kom tillbaka.
Vår dag i staden Sintra utanför Lissabon började med ett besök i Morernas borg (läs inlägget HÄR), den borg som Morerna byggde för 1000 år sedan. Den och Penapalatset ligger på gångavstånd från varandra så det går lätt att besöka de båda världsarven på samma dag. Är man där tidigt och har hela dagen på sig tycker jag absolut att båda hinns med utan stress, om fötterna orkar såklart.
Vill du läsa fler inlägg jag skrivit om Portugal?
- Tjuvarnas marknad i Lissabon – loppisarnas loppis.
- Streetart i Lissabon – avtryck från Portugisiska konstnärssjälar.
- Oceanário de Lisboa – europas största akvarium i Lissabon.
- Vår julafton på Lissabon Zoo – Jardim zoológico de Lisboa.
Faktan i detta inlägg är hämtat från Slottsguiden.info.
Galet och vackert. Galet vackert. Måste upplevas med utsikt och allt!
Galet är det rätta ordet Åsa!
Ingen brist på fantasi där inte!!! Vi missade det så vi måste helt enkelt åka tillbaka till den här delen av Portugal 🙂
Helt klart sevärt så ni har något att se framemot nästa besök i Portugal 🙂
Alltså vilket ställe! Så häftigt! 🙂
Ja det är väldigt speciellt och väldigt vackert 🙂
Det ser helt underbart ut! Lägger klart till det på listan över ställen som måste ses. 🙂
Ja det är verkligen något att se (och uppleva). Skulle tom kunna tänka mig att åka tillbaka 🙂