I helgen fick jag välja aktivitet som belöning och pepp för att jag är så himlens bra på att hålla ställningarna typ ensam här hemma ibland. Det var ingen som sa det men så var det nog. Jag valde att vi åkte till Nürnberg och besökte deras djurpark.
Djurparken i Nürnberg var trevligt uppbyggd, djuren såg ut att må bra och jag gillade den. Mitt standardomdöme när vi besökt en djurpark är alltid att flera av djuren hade för små hägn, likaså denna gången. Jag är hård i mina djurparksbedömningar men det kan inte hjälpas och jag tänker fortsätta att vara det. Nürnberg zoo klarade sig ändå väldigt bra i mina ögon.
Jag vill se djur som ser ut att trivas med att bo som de gör. ”Helt omöjligt” skulle nog vissa säga och i vissa fall är det kanske det. En del djurarter gör sig helt enkelt inte i fångenskap på något sätt, isbjörnar till exempel. Jag har nog inte sett en enda isbjörn i fångenskap som ser ut att tycka att livet är toppen mer än för stunden. Djurparker, djur i fångenskap, djurvård och djurskydd skulle jag kunna fylla en helt egen blogg med. Nu har jag dock valt att fokusera bredare och inte så djupt.
Det första vid kikade på var djurparkens lilla undervisningscentra Bionucum. Det handlade om naturens uppfinningsrikedom och hur vi människor har härmat väldigt många av de lösningar som den utvecklat. Det var allt ifrån olika skeletts hållfasthet och funktion, förmåga att ta upp vatten, inte torka ut i öknen, samla solenergi och så vidare. Det var väldans spännande och väldigt pedagogiskt gjort med många prova-på-stationer.
Barnens favorit bland djuren blev nog delfinerna. Delfinernas djurvårdare visade och pratade om djurparkens 10 delfiner och självklart fick de vissa några av sina konster de kunde. Även sådant som de tränat in för att kunna sköta och vårda dem om de blir sjuka visade de. Att blåsa ut luft ur sitt utandningshål på kommando är en sån sak. Då kan man hålla en odlingsplatta ovanför aningshålet, be delfinen blåsa och voila! så fångar man några bacillusker att analysera från delflinens luftvägar.
Det går inte att komma ifrån att delfiner är både söta, vackra och fascinerande. MEN jag tycker inte att de gör sig bra i fångenskap. Jag tycker dock att det finns en poäng att ha dem i djurpark eftersom de väcker många känslor, engagerar många människor och därmed kan hjälpa folk till att förstå de problem som delfineras vilda släktingar brottas med i sin hemmiljö.
Sälar är också vansinnigt spännande djur. De lever dessutom mycket närmre oss i det vilda vilket inte flaskonosdelfiner gör på samma sätt riktigt. Delfiner må kännas spännande för att de är så exotiska för oss men sälar är spännande för att de lever i våra närmsta havsmiljöer. Så till synes tunga, otympliga och osmidiga men i sitt rätta element; som oljade pilar! Häftigt.
För att berömma Nürnbergs Zoo för sina väldigt många positiva delar så hade många av djuren väldigt fina hägn. Stora hägn där de inte behöver vara nära publiken men där publiken kunde se dem. Det är ju det optimala på en djurpark tycker jag nog. Här nedanför ser ni gerbilernas (gnagare i råttstorlek) och kaninernas och marsvinens ”burar”. Många grenar, lådor och hålor att klättra och gömma sig i och under. Där hade de det bra och kunde röra sig och bete som de behöver och gömma sig när det blir läskigt.
Giraffer, grisar, pelikaner, kameler, kängurus, sebror, stäppmurmeldjur och surrikater hade det också luftigt och fint. I deras hägn fanns det plats för deras naturliga beteeden så långt det går. Pelikanerna hade en hel sjö att simma i tillsammans med en gäng andra fåglar som flög en runda ibland och landade i något av de intilliggande träden. Surrikaterna hade fixat sig ett riktigt stor gångsystem och hade både buskar att gömma sig i och kullar att spana ifrån.
Förutom djur att se fanns det en hel del andra lekaktiviteter på Nürnbergs Zoo. En jättestor lekpark med stora och höga torn med rutschkanor, olika gungor och inte minst vattenlek! Våra barn fastnade vid den lilla konstgjorda floden där man kunde dämma upp och släppa igenom vatten som kom forsande.
Miljöerna kring och mellan djurhägnen har gjorts väldigt snyggt och naturligt. Antagligen har man såklart utnyttjat den befintliga naturen men ändå, det ska skötas och hållas iordning. På många ställen lockar det verkligen små klättrare att skutta upp för bergen och det verkade ok att göra så. Annars fanns det på flera ställen iordninggjorda klätter/hinderbanor som passade för både klättersugna barn och vuxna.
I en del av den Biergarten vi åt lunch på hölls en bröllopslunch. Det var väldigt mycket folk i hela djurparken den dagen så jag vet inte om det kändes någevidare romantiskt faktiskt. Hoppas att brudparet tyckte annorlunda. Senare stötte vi på dem när de skulle fotograferas vid sälhägnet, det kallar jag romatik det! Eller kanske inte. Jag som djurnörd och djurparksfantast kom faktiskt inte ens på den tanken när det var aktuellt att leta bröllopslokal med lämplig plats för fotografering för oss. Lika bra det kanske?
Fint, jag älskar att besöka zoo i andra städer. Väldigt mysigt!
Det ser ut lite som Kolmården, fast större. Är det så? Kram
Nja, Kolmården är nog större tror jag. De har större anläggningar i alla fall.
Åh jag håller helt med dig – vissa djur ska inte vara på zoo! Och delfiner, mjo, de hör nog mer hemma i havet. Jag älskar att se delfiner ute i det fria som hoppar fritt NÄR DE VILL. Såg några nu i Kalifornien, trots att de bara ”visade” några få hopp. Något som är betydligt finare att se, än när någon styr deras rörelser till punkt och pricka.
När jag var i San Diego var jag dock på deras Sea world – är så glad att de inte längre fortsätter med späckhuggarna!
Fina djur. Kul att gå på zoo när det känns som att djuren har det bra där 🙂
Ja det är alltid spännande med fina djur 🙂 Extra roligt är det ju när djuren ser ut att ha det bra.
Underbar läsning och underbara bilder…. Sådant gillar jag skarpt.
Sedan håller jag med om att många djurparker är trånga för djuren men samtidigt inser jag att många av djuren också är där för att vi skall se dem, förstå dem, för att avla fram nya individer, när det råder brist ute i naturen. Med våra inträdesbiljetter kan vi kanske snart få se djuren i det vilda igen.
Hur länge får isbjörnar vara kvar i det vilda med jordens uppvärmning och deras naturliga marker försvinner.
Blommor skall växa ute, djuren skall få vara där de trivs, under vissa förutsättningar.
Jag är glad, inte odelat, men ändå glad att vi har fått tillbaka varg, lodjur, att älg och rådjur kommer tillbaka.
Inte lika glad åt vilsvinen men de får jag ändå acceptera.
Jag ser hur debatten går här om både lo och varg om hur de ger sig på tamboskap.
Skall vi utrota dem och bara ha dem i djurparker?
Finns nog lika många åsikter om det som det finns människor, tyvärr….
Tack Bengt. Jag skulle som sagt kunna skriva om och vända och vrida på frågor som rör djur i fångenskap, djurskydd, jakt, viltvård och en massa frågor som rör relationer mellan människor och djur i evigheter. Det är väldans spännande frågor som jag dock överlåter till andra att skriva om 🙂
Ja precis men vi är nog överens om att djurparker är trevliga trots allt ☺
Jag tyckte väldigt mycket om barnens hinderbanor. Kul att de har tänkt på att aktivera barnen med annat än att titta på djuren.
Kram Kim 🙂
Vi gillar dem också! Djur må vara spännande men man behöver pausa syn- och ljudintrycken lite ibland. Då är det perfekt med en hinderbana eller två inne i skuggan 🙂