Här i staden vi bor, Ingolstadt, stiftades den 23 april 1516 det som ofta kallas en av världens äldsta livsmedelslagar. Lagen, som fortfarande gäller och som har gjort den bayerska ölen och till viss del även lilla Ingolstadt världsberömt, fyller alltså snart 500 år. Hela staden står nu och frustar som en otålig tjur inför det stora kalajset som hålls om några veckor!
Lagen, das Reiheitsgebot, innebär att det hittills endast varit tillåtet att använda sig av humle, malt och vatten i ölbryggningsprocessen. Bayrarna älskar sin ljusa öl men efter sekler av konservatism kring denna, i Bayern, heliga dryck vill man nu inför 500-årsjubileet slå på stort och fira ordentligt. Något revolutionerande och extremt kontroversiellt är på gång, var så säkra.
Anledningen till att lagen stiftades från början var att folk bryggde öl hej vilt och såklart blev sjuka på kuppen. Det användes nämligen lite alla möjliga råvaror för att få igång jäsprocessen och inga hämningar verkade finnas. Allt med minsta lilla socker i bryggdes det på. Alla sorters frukt, bär och växter användes såklart och givetvis hade man ingen koll på vad som var giftigt.
Dessutom användes inte bara råvaror från växtriket. Även blod tillsattes av vissa, för det hade man tydligen listat ut att det innehöll blodsocker. Inte den briljantaste av idéerna ölbryggarna kom på och givetvis blev de som drack av det sjuka.
Så, 1516 var det slut på snuskerierna när det skulle bryggas öl här i Bayern. Lagen som då stiftades och gällt fram tills nu har alltså inneburit att bryggerier endast får brygga öl på humle, malt och vatten ska lättas upp. Ja ni läste rätt, lättas upp. ”Jaha …?” säger kanske ni men betänkt att detta är i Bayern. I Bayern är öl heligt och här är man konservativ, minst sagt.
Att bryggerierna nu kommer att få börja använda fler saker än humle, malt och vatten när de brygger ölen är därför minst sagt revolutionerande. Lagen skrotas naturligtvis inte helt, någon måtta får det vara på liberalismen. Det som kommer att bli tillåtet att använda i ölproduktionen är råvaror från växtriket, alltså inte blod från människor eller djur.
Därmed blir ju till exempel alla frukter och bär tillåtna att använda igen. Nu återstår det att se vilket av de bayerska bryggerierna som vågar sig på banan-, tomat- eller solrosöl först. Är den bayerska ölmarknaden redo för detta?
Du kanske redan har skrivit det någonstans, men ”lilla” Ingolstadt är Tysklands yngsta storstad. 1989 gick befolkningen över 100.000 och ligger enligt Wiki nu på 133.000. När det gäller öl, så finns det även etablerade blandningar. Radler är ju mest känd, men det finns även andra poppis varianter för folk som vill få ner alkoholhalten i sin dryck. (När det gäller vin känner jag bara till Schorle, d v s blandat med mineralvatten – i undantagsfall med lemonad, vilket bara finns i Sydtyskland.) Tyvärr tror jag att det är mindre känt att renhetslagarna stiftades i Ingolstadt. Man hör bara ”i Bayern”, resp. ”i Tyskland” beroende på varifrån man kommer. I alla fall är det kul att läsa det du forskar fram om trakten.
Att Ingolstadt var Tysklands yngsta storstad visste jag inte! Den känns liksom inte så stor så det har aldrig slagit mig 🙂
Radler gillar Daniel att dricka när han inte vill ha så mycket alkohol i drickat men jag tycker det låter skumt med öl och limeläsk :/ Själv provade jag Weissweinshorle en gång men urk vad äckligt! Den där Mojito- och ölblandningen vi hittade på förra åres Reinheitsgebotsfirade provade vi aldrig. Vi skakade bara på huvudet åt alla knasiga blandningar som finns här 🙂 Apfelshorle däremot är ju en supermegasmart ”uppfinning” som jag inte kan förstå att det inte spridits mer till Sverige där man är så medvetna om all ”skit” det är i riktig läsk.
Intressant och kul läsning!
Synd att vi inte gillar öl bara, men äppelöl kanske kan vara något att prova?
Kram
Ja det ska väldigt intressant att se sommarens sortiment på Edekas ölhyllor! Äppelöl kan vara en höjdare 🙂
1:a april va?
Det var den 1:a april sist jag kollade i almanackan i morse ja, hurså? 🙂
Aprilskämt? Man får hålla ögonen öppna i dag. 😉 Öl är inte min kopp te (haha, hur lät det?), bara glutenfritt i så fall. Men i så fall ska det smaka öl och inte äpple.
Nä öl är verkligen inte min kopp te heller 🙂 Glutenfri öl finns en del i Sverige men här är det knapert eftersom all öl görs på vetemalt 🙁 Äppelöl finns inte här och lär inte finnas sen heller, inte från de bayerska bryggerierna i alla fall 😉
I Spanien bryggs det ju öl på nispero. Då fick mannen min kväljningar när han hörde det.
Vad är nispero? Låter typ som snor eller nått, ha ha! 🙂
http://solsomsol.blogspot.com.es/2016/03/i-nisperosens-tid.html
Jag älskar öl och framför allt det tyska.
Här hemma är det Lidl:s öl Nobelaner som gäller och är också bryggt efter de tyska renhetslagarna.
Det finns ju många olika sorters öl men massa konstiga ingredienser i, men jag föredrar de tyska renhetslagarna.
Innan jag fick diabetes så drack jag gärna Alsterwasser när jag ville ha törstsläckare med inte allt för mycket alkohol.
Jag är långt ifrån en ölälskare men är gift med en riktig ölnörd så jag kan en hel del om både sorter, bryggning och olika länders ölkulturer. Ibland bryggs det öl här hemma men inga märkliga äppelöl eller något sånt, det är mest IPA som gäller tror jag 🙂
Är ni sugna på att prova själva? Min kusin gick runt hemma på gatan och berättade för alla grannarna att pappa gjorde akvarievatten i garaget när han var liten. 🙂
Min man brygger eget öl men ingen lageröl som är det som gäller här i Bayern 🙂 När vi bodde i Sverige hade vi en gång en av de där tunnorna med ”bubbelventil” i sovrummet för att det var perfekt temperatur där 🙂 Det tillät jag bara en gång för herregud så irriterande med de där bubblorna som pluppade ut ur den där ventilen när man skulle sova!