Sverige vs Tyskland – Mellanmål vs Brotzeit

En av alla nyheter vi ställdes inför när vi flyttade till Tyskland var Brotzeitlådorna som skickas med i barnens ryggsäckar varje dag till förskola och skola. Brot betyder bröd och Zeit betyder tid så det blir typ brödtid eller kanske mer ”tid för bröd”, mellanmål alltså.

I Sverige är det frukt, i Tyskland är det rejälare.

Nu är det inte så enkelt att man kan direktöversatta Brotzeit till mellanmål för här upplever jag att det är mer rejälare än det svenska ”melliset”. På alla de förskolor jag jobbat på i Sverige tex så är mellanmålet på förmiddagen några bitar frukt. Inte mycket att hänga i julgran om man tänker efter.

De barn som är placerade inom barnomsorgen i Sverige får mellanmål serverat där och deras föräldrar har väldigt lite att säga till om vad som ska serveras om det inte gäller specialkost. Här i Tyskland är det föräldrarna som ansvarar för sina barns mellanmål och jag vågar påstå att de allra flesta skickar med mer än några fruktbitar. Här är det rejälare doningar som mackor, yoghurt, nötter, korvbitar, ostbitar och grönsaksstavar som äts som mellanmål på förmiddagarna. Kanske inte alla sorter samma dag men nästan.

Byteshandel

Det här med Brotzeit i tysk stil tyckte jag var högst onödigt, dyrt, och tidsödande i början. Att fixa barnens matlådor varje morgon när man knappt var vid medvetande själv var en utmaning, både tidsmässigt och fantasimässigt. Det gäller ju liksom att skicka med saker de ville äta, inte bara saker som vi tycker att de ska äta, helst ska båda parters önskningar uppfyllas. Annars hamnar det lätt i något annat barns mage.

Vi ska nämligen inte vara så blåögda och tro att det vi skickar med till 100% hamnar i våra egna barns magar. Nej nej, det är byteshandel barnen emellan varje dag. Det i sig gör inte oss föräldrar så mycket men många barn har med sig saker vi inte vill att våra barn ska äta på vardagar. Kakor, muffins, godisklubbor, sockrade flingor och nutellamackor är några exempel som vi inte anser är bra mellanmål när man ska orka leka och prestera i skolan. Den uppfattningen delar vi tyvärr inte med majoriteten av de övriga föräldrarna här. Det är ett problem som både förskolan och skolan försöker få bukt med men som jag skrev i inlägget om bilkörning och trafik så gör man lite som man vill ändå här.

Det är bland annat därför det är så viktigt att hitta saker våra barn verkligen vill äta, inte byta bort. Byteshandeln är fullt tillåten i förskolan och skolan och att förbjuda våra barn att få byta kändes märkligt så det är som det är. Eftersom att vi inte vill förbjuda något så pratar vi mycket om varför det inte är bra att äta sockrade flingor, Nutella och dylikt. Det här är ett knepigt dilemma för vi vill samtidigt inte att de ska pracka på andra barn vår inställning till socker. Vi anser att alla familjer får ta sina egna beslut i denna frågan, hur dåliga vi än tycker att de är.

vardagssnaps-brotzeit
Brotzeitkonst skapad av ett av mina barn.

Vilket är bäst, det svenska eller tyska systemet?

Sen, när vi hade bott här i 1,5 år ungefär började jag inse hur bra det var att få skicka med barnen lite extra frukost om de hade ätit dåligt tidigare på morgonen. Det hade stuckit ut väldigt i Sverige, att ett barn satt med kalla köttbullar, en stor macka eller en yoghurtburk när alla andra äter varsin frukt.

Alla barn i förskolan och skolan här har med sig Brotzeit i varsin låda varje dag och numera minns nog inte mina barn hur det var att inte ha med sig sina lådor. Dessa tar visserligen en hel del plats i ryggsäckarna och är en av anledningarna till att de måste vara så stora men numera skulle jag inte vilja ha det svenska systemet.

Jag inser att detta system, där alla familjer skickar med sina barn egna mellanmålslådor, aldrig skulle komma på tal i Sverige. I Sverige är man otroligt mån om att alla ska få lika och ingen ska varken känna sig utpekad eller utanför vilket är en bra tanke som jag stödjer rent generellt. Men min uppfattning är att det fungerar väldigt bra här, för föräldrarna är vana och vet inget annat. Brotzeit är något man skickar med bara, ungefär som mössa på vintern. Alltså inte så himla självklart för alla familjer, inte när det gäller rätt storlek och kvalité i alla fall.

Vissa barn har hembakt bröd med bara smör på, vissa har en hel picknickkorg, vissa har en frukt. Våra barn har aldrig sagt något om att detta diskuteras mellan barnen, det är bara så. Det helt enkelt så att föräldrar är mer ansvariga för sina barn och deras utfodring här, på gott och ont.

Svenska barn tillbringar mer tid utanför föräldrarnas omsorg.

Men eftermiddagsmelliset då tänker kanske du? Har det med det i en till låda eller måste de spara hälften till eftermiddagen? Nja, ja och nej. De allra flesta barn här går inte hela dagar på förskolan eller motsvarande fritids, om de går där alls. Eftersom att mammor inte förväntas eller förväntar sig att kunna jobba så många timmar per dag här (om de arbetar alls) så hämtas många barn direkt vid skoldagens slut eller ett par timmar senare. De allra flesta barnen på förskolan våra barn gick på hämtades senast klockan 14 och många av Atlas klasskompisar går inte på fritids. Dessa barn får naturligtvis mellanmål hemma. De barn som är kvar på förskolan och skolan på eftermiddagen får spara Brotzeit från förmiddagen.

Det låter horribelt i mina svenska öron, stackars barn! Men det fungerar finfint. Ibland finns det smaskiga matrester som pizzabitar, färsbiffar eller liknande från lunchen som förskolan eller fritids bjuder på på eftermiddagen. Har det inte funnits så mycket kvar att äta i lådan och det inte bjudits på några matrester så bättrar vi på det när vi kommer hem på eftermiddagen. Ingen är mer ansvarig för att vår barn får tillräcklig med mat än vi föräldrar, det verkar man glömma bort i Sverige ibland.

En liten fråga med en stor kulturskillnad bakom.

Puh! Det blev ett långt inlägg om Brotzeit och mellanmål. Jag har dock utelämnat flera aspekter som skulle gjort inlägget till en mindre roman så undrar du något är det bara att fråga mig! Detta är ett ämne som kan tyckas litet men bakom finns en stor och intressant kulturskillnad i hur man ser på föräldrars ansvar för sina barn. Det engagerar mig som är både förälder och förskollärare, det får mig att reflektera över hur jag ser på både föräldraskap och kulturer, väldans intressant helt enkelt.

Vad tycker du? Vad tror du skulle hända om förskolor och skolor i Sverige skulle försöka införa mellislådor så som man har här i Tyskland?

 

7 kommentarer

  1. Mellislådor hemifrån – något jag också tänkt skriva om. Här är det mellis till både för- och eftermiddagsrasten man skickar med. Oftast något med massor av socker i, så barnen ska orka! 😉

    1. Jag vet inte hur vanligt det är i världen att barnen serveras allt ätbart (utom lite frukt) av förskolan och skolan. Är Sverige unikt på den punkten?

  2. Intressant! Som folkhälsovetare med fokus på befolkningens mat- och rörelsevanor ser jag ju förskolan och skolan som bra arenor för att utjämna hälsoskillnader (i Sverige har barn en relativt bra hälsa, men skillnaderna mellan olika socioekonomiska grupper är stora och ökar stadigt). Av denna anledning gillar jag att även barn till föräldrar som är mindre medvetna/har sämre möjligheter ska kunna få lika bra mat/mellanmål som barn till medvetna/högutbildade/ekonomiskt förspända föräldrar. Ja, så det är min utgångspunkt …

    1. Jag är också på din linje Helena. Kan tyckas vara ett I-landsproblem men eftersom Sverige är en förebild för väldig många länder måste det skötas riktigt bra. Skolmaten har förbättrats avsevärt genom åren utan att det kostat familjerna en enda extra krona, inte ens de ”rika”. Här i Tyskland är nog skillnaderna mellan olika socioekonomiska grupper ännu större än i Sverige samtidigt som skyddsnätet är lite sämre och många familjer kämpar. Jag kan dock se att föräldraföreningar som ordnar fruktutdelning, advenstfikor, sommarfester och liknande är betydligt vanligare här. I Sverige anser man det ligga mycket mer på skolan/lärarna att ordna. Anledningarna till att svenska föräldrar lämnat ifrån sig mycket ansvar för sina barn är en stor och viktig diskussion som vi kan ta någon gång irl 🙂 Ha så roligt på julmarknaderna nu!

Lämna gärna en kommentar!

%d bloggare gillar detta: