Varje månad utser jag “Månadens blogg” och nu är det dags att välja en för februari! De bloggar jag väljer ut som månadsbloggar är sådana som jag av vilt skilda anledningar själv tycker om att läsa och titta i. Det är bloggar från olika kategorier, skrivna från olika länder men alltid på svenska. För februari har jag precis som i januari valt en utlandssvensk blogg. Denna gången är den skriven ifrån Japan!
Det är Dag Klingstedts Japanblogg det handlar om idag. En välskriven och vansinnigt intressant blogg. Dag har bott i Japan i 33 år och startade Japanbloggen för 3 år sedan. Från början var det ”bara” en blogg men när Dag startade en konsulttjänst för guidning in i den japanska mat- och dryckesvärlden knoppade han av allt som handlade om mat, dryck och krogar till bloggen Japan Gourmet Guide 2014. Sen dess är det två bloggar.
Jag gillar Japanbloggen för alla de inlägg om det japanska samhället. Sånt som är på allas läppar i japan och som det kanske skrivs spaltmeter om runtom i Asien men inte här i Europa, om det kan man läsa hos Dag. Mina favoritinlägg handlar om synen på kvinnor och arbetet för att förbättra deras rättigheter i Japan. Väldigt läsvärt och intressant!
Här kommer min lilla intervjun med månadens bloggare,
som i februari alltså är Dag Klingstedt på Japanbloggen.com.
Vad skulle du säga att Japanbloggen handlar om?
Den handlar i princip om allt mellan himmel och jord som berör Japan. Allt från konkreta resetips via kultur och samhälle till teknik, prylar och design. Allt sett ur mitt eget högst personliga perspektiv som svensk bosatt i Japan drygt halva livet, gift med en japansk kvinna och med två svensk-japanska barn.
Hur länge har du bloggat?
Jag har bloggat sedan januari 2013, med andra ord lite drygt tre år nu. Det har redan hunnit bli nästan 700 inlägg vilket gör att Japanbloggen med största sannolikhet är den största ansamlingen av information om Japan på svenska på nätet. Det kändes som en vinstlott att japanbloggen.com inte redan var taget. Det var det namn som kändes mest naturligt för en blogg om Japan skriven på svenska.
Vad var anledningen till att du började blogga?
Efter då drygt 30 år i Japan så kände jag mig nästan sprickfärdig av fakta och intryck. Samtidigt tyckte jag att Japan varit väldigt underrepresenterat i svensk media under mycket lång tid, i princip sedan den stora japanska ekonomiska bubblan sprack i början av 90-talet. Jag upplevde också att många jag kom i kontakt med faktiskt var väldigt nyfikna och blev mycket vetgiriga när de väl fått ett smakprov på detta mångfacetterade och fortfarande lite mystiska land. Att jag i grunden är journalist och att jag hade en uppdämd skrivklåda gjorde också sitt till att det helt plötsligt var ett lätt beslut att fatta.
Vad tycker du är det roligaste med att blogga?
Att få vara sin egen redaktör och bestämma takten och innehållet själv. Sedan är det givetvis fantastiskt skoj att få höra av alla läsare som har frågor, tips eller önskemål om framtida innehåll.
Vilka sorters bloggar följer du själv? Har du några tips?
Oj, det finns så många… Detta är ingen top-5 utan bara några bloggar som jag kommer på här och nu.
- Seth Godin om marknadsföring – både för personen och företaget
- Om Japans historia – på svenska.
- Michael Cupek – om politik och samhälle i Japan.
- Jan Källman – skriver initierat om Thailand från sitt högkvarter i Bangkok.
- Jojje Olsson skriver om Kina (mm) från Beijing.
Är du sugen på att läsa om resor till Japan?
Några av mina resbloggskollegor har varit där och skrivit om sina upplevelser av landet. Länkarna går direkt till deras inlägg om Japan.
Vilken bra blogg! Tack för tipset!
Vassego! 🙂
Jätteintressant! Den bloggen måste jag nog titta lite mer på. Jag längtar väl inte direkt att resa till Japan, men den asiatiska (trädgårds)kulturen är intressant.
Kram
Den är väldans intressant! Japan skulle vara väldans kul men några andra ställen står före i kö 🙂
Vad spännande! Jag tror att jag varit inne där för längesen, men nu måste jag ju kika in igen! 🙂
Dag är med i svenska resebloggar så du kanske hittat den i någon lista där någon gång? Den är intressant 🙂