Valborgsmässoafton firas inte här i Tyskland. Däremot firas första maj och varje by reser då en Maibaum (majträd) på en central plats i byn. Vi hade fått information om att Zucherings (vår ”by”) Maibaum skulle ha vunnit flera priser de senaste åren och en sån Maibaum ville vi ju se. I Zuchering restes den igår traditionsenligt utanför brandsstationen medan publiken mumsade i sig av gratis weißbier (veteöl), weißwurst (läskig, vit korv), bratwurst (stekt korv), brezel (stora kringlor med grovt salt på) och apfelshorle (äppeljuice med kolsyrat vatten). Självklart var vi där, beskådade resningen av maibaumen, mumsade brezel och drack weißbier och apfelshorle.
Begreppet ”majstång” är något som ni kanske känner igen från Sverige. Med majstång på svenska menas oftast midsommarstång och det hänger ihop med den tyska Maibaum. Traditionen med dessa stänger kommer förmodligen från Tyskland och kom till Sverige på medeltiden (källa). Vi svenskar gillar helt enkelt att ta till oss tyska traditioner som innefattar träd. Julgranen tror man är ett annat exempel. Midsommarstång och Maibaum är inte helt olika men här dekorerar man en ca 30 m lång stam, inte heltäckande som i Sverige, utan med några hängande ringar och ”sköldar” som symboliserar vad byn har för specialitéer.
Här i Zuchering är det den frivilliga brandkåren som ansvarar för Maibaumen och arrangemanget runtomkring med gratis mat och dricka till alla besökare. Vill man betala för det man får går pengarna till just den frivilliga brandkåren i byn, vi betalade såklart en slant för det vi fick. HÄR kan du titta på mer bilder från nedsågningen av trädet de använde, smyckningen och resningen av Zucherings Maibaum. Det kan vara så att bilderna är ifrån förra året men både gubbarna, tanterna och trädet såg likadant ut i år.
Det var noga med var alla ringar och utsmyckningar skulle sitta. Tummstocksmannen med en tummstock och ritningen i handen hade att göra.
Alla barn fick hjälpa till att knyta blå och vita band i kransarna och toppen.
Medan stången gjordes klar kollade jag på hönorna som bor granne med brandstationen. Som ni ser har hönorna i princip hela villaträdgården.
40 människors muskler gick det åt till att skuffa upp den där pinnen på plats, det tog ca en halvtimme.
Det var mycket taktik bakom puttandet med alla de där stöttepinnarna. En resningschef höll koll på riktningen, ropade direktiv och resten puttade för allt de var värda, det såg astungt ut.
Men upp kom den!
Zucherings barndanslag visade upp folkdans.
Och orkestern spelade!
Vad det händer mycket i er ” lilla by ”. Häftigt med traditioner och du är verkligen påläst och intresserad tycker jag. Kram!
Jag är inte så påläst 😉 det ligger minst en timmes research bakom varje inlägg med lite fakta.
Haha! Läskig vit korv! Exakt min mening! Men Apfelschorle är gott! / Åsa
Apfelschorle kommer jag sakna när vi åker till Sverige några veckor i sommar. Får blanda egen 🙂