Kindermuseum i München -ett museum för barn.

I München finns ett litet, och tyvärr något undanskymt, museum för barn. Det heter Kindermuseum och ligger i samma byggnad som Hauptbahnhof (centralstationen). Vi åkte dit för att besöka deras aktuella utställning om mat!

KindermuseumwpageKindermuseum i München är ett relativt litet museum vilket vi förstod redan innan genom att läsa omdömen från tidigare besökare på TripAdvisor. Förväntar man sig ett stort museum i storlek med Junibacken i Stockholm eller Navet Science Center i Borås bli man kanske lite besviken. Jag personligen tycker dock att det var i alldeles lagom storlek för den åldersgrupp som är tänkt att vara museets målgrupp, barn från 5 år upp till kanske 12. Yngre besökare kan absolut ha jätteroligt och lära sig massor bland alla hands-on-stationer men får tex inte vara med på de matlagningsworkshops som museipedagogerna ordnar. Besökare som är äldre än så får antagligen mest ut av besöket om man är där med en grupp och har en lektion eller workshop. Jag som vuxen och inte världsbäst på tyska var alla de praktiska stationera utan så mycket text jätteroliga. 

Eftersom utställningen mest riktar sig till barn som inte lärt sig eller precis har lärt sig läsa är det som sagt sparsamt med text vid de olika skojjiga stationerna där man får prova, känna, lukta, räkna, se och testa sig fram. Hela museet bygger på en mängd olika stationer där man får lära sig om varifrån det vi äter och dricker kommer ifrån. Vilka djur ger oss vad? hur gjorde man smör förr i tiden och hur se olika sädeslag ut i förstoringsglas?

Kindermuseum i München.
Museets entrévåning. 

Entrévåningens stationer handlar om varifrån det vi äter och dricker kommer från, hur vi förädlar och sparar det. Vid till exempel mejeristationen får man prova på att mjölka (vatten) och veva i en gammeldags smörvisp från förr. Vid kryddstationen finns lådor med en ”luftpuffare” i ena änden och små hål att sätta näsan vid i den andra. Lådorna innehöll olika kryddor och örter med mer eller mindre angenäma dofter. Vår favorit blev nog den med kanel. I hörnan som handlar om kött och fisk kunde man bl.a. fiska upp fiskar med magneter och läsa enkla fakta om dem på baksidan av den laminerande pappersfisken. En annan station handlar om sädeslag, mjöl och malning. Man kan till exempel titta på en mängd olika sädeslag från hela världen i förstoringsglas och prova att mala mjöl med en sten.

IMG_3643
Mejeristationen.
Kindermuseum i München.
Kryddstationen 
Kindermuseum i München.
Fiskestationen.
Kindermuseum i München.
Sädstationen
Kindermuseum i München.
Jag fotade den som även en icke tyskspråkig bloggläsare skulle kunna förstå, eller?
Kindermuseum i München.
I Kött- och fiskhörnan kan man lära sig lite om hur de sparade mat förr i tiden.

Negervåningens stationer handlar mer om vad vi gör med de färdiga livsmedelsprodukterna. Det handlar lite om mat från olika länder, vad mat kostar att handla i affären och så det tillfälliga barnköket där barn över 5 år får vara med och skära, blanda och äta en sallad tillsammans med några av museipedagogerna. Workshopparna ordnas flera gånger per dag och alla barn över 5 år får vara med.

Kokbok på Kindermuseum i München.
I en kokbok för barn om mat från olika länder var såklart svenska köttbullar representerade!
Lekaffär på Kindemuseum i München.
Den lilla lekaffären på nedervåningen.
Kindermuseum i München.
Vilka länder kommer vår mat ifrån?
Recepthörnan på Kindermuseum i München.
I recepthörnan fick man skriva sin älsklingsrätt på en lapp och hänga upp.


Vill du läsa mer om vad man kan hitta på med barn i München? Här är två förslag!
Sealife i München.
Münchens djurpark Hellabrunn.

4 kommentarer

  1. Vad kul med ett museum som är gjort för barn. Vuxna ”barn” hittar nog också ett och annat som är nytt, eller hur? Härlig allhelgonahelg önskar jag er allihopa i flocken! Kram

    1. Ja den var lärorik för alla åldrar även om den var riktad till barn 🙂 Allt man får pilla, prova och pröva sig fram med brukar ju funka på de flesta nyfikna människor 🙂

  2. Det var ju ett härligt utflyktsmål. Lagom mycket text för barn att läsa och en så viktig kunskap, att lära var maten kommer ifrån och att få testa på . Jag är lite nyfiken, vad skrev A på lappen om älsklingsrätt? Kram till alla.

    1. Ja det var ett roligt museum! Hela museet ”byts ut” med jämna mellanrum så det ska bli spännande att se vad det handlar om nästa utställning. Han skrev Spagetti Bolognese. Inte för att jag tror att det är hans absoluta favorit men han var kanske sugen på det just då 🙂

Lämna gärna en kommentar!

%d bloggare gillar detta: