Öl är stort i Tyskland, öl är väldigt stort här i Bayern. Jag dricker inte öl själv men är gift med en ölnörd och har därför genom åren lärt mig en del om denna dryck ändå. Vårt hem i Sverige var ett mikrobryggeri i miniformat och min del i det hela var att konsulta lite när etiketter skulle designas. De allra flesta etiketterna sattes på flaskor som innehöll IPA (India Pale Ale), lageröl var tydligen inte riktigt lika intressant. I Bayern dricker man i princip bara lageröl med anledning av den historiska lagen som stiftades här i Ingolstadt 23 april 1516, das Reinhetsgebot (renhetspåbudet). Ölkonsumtionen i vårt hem är alltså väldigt liten trots allt.
År 1516 stiftades alltså, enligt tyskarna, världens första livsmedelslag, das Reinheitsgebot. Den gjorde det olagligt att brygga öl på annat än humle, malt och vatten. Detta påverkade såklart den tyska ölkulturen enormt och än idag dricker man i princip bara ljus och mörk lageröl här. Det här med att prova olika sorter är inte mycket för tyskar. Här är varje biergarten ”sitt” bryggeri trogen och serverar ofta inte mycket mer än deras ljusa och mörka lageröl på tapp.
Das Reinhetsgebot har egentligen många föregångare, ända tillbaka till 900-talet, men av någon anledning är das Bayerische Reinheitsgebot mest känd. Syftet var att kvalitetssäkra den öl som dracks, antagligen på förekommen anledning. Vattenreningsverk hade inte uppfunnits och det var i princip förenat med livsfara att dricka vattnet i städerna. Man drack då (precis som i Sverige) öl istället (även barnen) men var den dåligt bryggd eller av dåliga råvaror var det lika stor risk att dricka den. 1516 togs det tag i problemet, lagen reinhetsgebot stiftades och kungjordes här i Ingolstadt 23 april. Naturligtvis är detta datum en anledning till fest här i Ingolstadt varje år. Tyskarna är fenomenala på att arrangera små och stora folkfester på gator och torg, karnevaler, volksfester, oktoberfest osv osv. Trevligt, gemytligt, familjärt och glatt! Vi åkte in till stan för att äta lunch och kolla läget.
Festen hölls på tre gågator inne i Ingolstadt, de gator med i princip bara restauranger. Det finns mååånga restauranger i Ingolstadt. På gatorna fanns nu även friggebodar med mat, öl och sötsaker, gatumusikanter, gatuteatrar och enskilda gycklare som man kunde spela kulspel med och lite annat. Flera gånger under eftermiddagen ordnades gratis riddarskola för barn. Det hakade ett av mina barn på.
Lite medeltidsvecka-känsla var det men Öl-Mojitos fanns nog inte år 1516.
Knästrumpor och roliga hattar verkar förekomma i traditionella dräkter över hela världen.
Vårt lilla Ingolstadt är en fin stad.
Mitt nordiska folkmusikhjärta blev lite varmt en stund. Svensk och tysk medeltidsmusik är inte helt överraskande ganska lika.
Långa, smala 0,5L stop i keramik är det som gäller under denna fest. För 3€ får du ta det med hem.
Sen var det dags för riddarskola! Lillebror anmälde sig…
…och blev efter examen dubbad till Kinderritter von Ingolstadt.
…och ölbrända mandlar. Tyskarna kan som sagt det här med att blanda smaker.
Nyfiken på Ingolstadt, Bayern, das Reinheitsgebot och ölaktiviteter i Ingolstadt?
- Turistinformation om Ingolstadt (bla. tyska och engelska)
- Ölaktiviteter i Ingolstadt (tyska)
- Reseinfo om Bayern (svenska)
- Wikipedia om Ingolstadt (svenska)
- Wikipedia om Bayern (svenska)
- Wikipedia om Reinheitsgebot (svenska)
Hälsa riddare Lillebror! Det var modigt att ställa upp och anmäla sig. Öl är ju inte min favoritdryck heller men är man i Bayern så ”måste” man nog prova åtminstone ett ljust och ett mörkt. Ni verkar ha riktigt sommarväder som det er ut på era kläder. Fin tomatplanta i ”väderleksrapporten”. Där blir det säkert massor med tomater.
Kram
Vi har sommarvärme likt svensk högsommar så det är synd att klaga. Familjens riddare hälsar att det var en tuff utbildning men nu är det gjort och kan skrivas med på framtidens CV 🙂
Vilken mysig stad ni har bosatt er i. Det är olika fesligheter hela tiden. Kul att ha en riddare i familjen, men ville inte storebror också dubbas? Kram.