Varje år säljs 5 miljoner liter glögg i Sverige. Det varma och kryddade vinet som sedan medeltiden druckits i Sverige har många släktingar runtom i Europa, inte minst i Tyskland.
Det var under medeltiden som seden att dricka uppvärmt och kryddat vin kom till de nordiska länderna från den tysktalande delen av Europa. Det ligger dock ännu längre tillbaka i tiden då man började dricka kryddat, varmt vin. Under antiken kryddade både greker och romare vin av både hälsoskäl och för att förbättra vinets smak.
Begreppet ”glödgat vin” dök för första gången upp 1609 och syftar på sättet man tillredde glöggen på. En sockertopp dränktes i cognac som las på ett galler över glögggrytan. När man sedan tände på sockertoppen smälte sockret ner i glöggen och gjorde den söt.
Det var dock först på 1800-talet som det började tillverkas färdigblandad glögg. Då fanns både vinglögg och en starkare modell som kallades cognacsglögg eller julglögg. Det var även då glöggen började förknippas med julen och flasketiketterna började dekoreras med tomtenissar.
Nu i juletid serveras den tyska varianten av glögg, Glüwein här i Tyskland och andra tyskspråkiga länder. Det är också ett kryddat vin som man dricker varmt men till skillnad från glögg som kan innehålla starksprit består Glüwein ”bara” av kryddat vin.
Faktan i detta inlägg är hämtade från dessa sidor:
Spisa.nu
Spritmuseum.se
Wikipedia -Glögg
Jag älskar glögg, men om det serveras glühwein tar jag hellre det. Då får jag den goda kryddsmaken, men inte så himla mycket socker. En alkoholfri glühwein att dricka under hela december vore fint.
Kram